Колко пъти са ви казвали да не докосвате тоалетната чиния или да не затваряте вратата на обществената тоалетна? Оправдани страхове или фалшиви митове?

Четири милиона души във Великобритания споделят, че се страхуват от обществените тоалетни. Още повече хора по света рискуват негативни последици за психо-физическото си здраве, за да избегнат среща с обществената тоалетна. 

Решихме да разсеем някои фалшиви митове и табута, за да направим връзката ви с обществените тоалетни не толкова сложна.

Когато страхът се превърне във фобия: пауреза и урофобия
 

Знаете ли, че страхът от това някой да чуе шумовете, когато използваме тоалетната си има име? Това е пауреза или срамежлив пикочен мехур и се развива още в ранна детска възраст, когато ни учат да вършим тази "работа" тайно от другите.

Международната асоциация за пауреза съобщава, че близо 7% от населението е засегнато в по-голямата си част това са мъже.

Мъж на писоар

От табу до фобия стъпката е малка. Урофобията – страхът от използване на тоалетната в присъствието на други хора – описва дискомфорта от използването на тоалетни с тънки стени или тези разположени близо една до друга като писоарите.

Проучване от 1976 г. установява, че когато двама мъже използват близки един до друг писоари им отнема много повече време, за да уринират. Неудобства, които за много хора могат да станат непреодолими.

Решението: Ако чувствате, че имате фобия от обществени тоалетни, психологът може да ви помогне. Вашият пикочен мехур и вашето здраве ще ви благодарят.

Носят ли болести обществените тоалетни?
 

Нека започнем с развенчаването на един мит, който все още е твърде широко разпространен: болестите предавани по полов път НЕ се предават с тоалетната седалка. 

Полово предаваните инфекции са причинени от вируси, бактерии и паразити, които не могат да живеят дълго или да се развиват върху твърди повърхности, включително тоалетни седалки.

Решението: информация.

Обществените тоалетни са пълни с микроби
 

Страхът от микроби се нарича мизофобия или гермафобия.

Разбира се не можем да кажем, че тоалетната седалка е малко замърсена, но е също толкова мръсна колкото и други повърхности в тоалетната (дръжки, диспенсери), но също и кухненски гъбички, екрани на мобилни телефони или клавиатури.

А върху пазарната количка можете да намерите много повече бактерии, отколкото бихте намерили на тоалетната чиния.

Решението: По-добра хигиена.

РАЗГЛЕДАЙТЕ: Мобилна мивка WAVEGLOBAL и BREEZE

За да седнете на тоалетната, трябва да я покриете с тоалетна хартия
 

Ще ви учуди, но е по-малко рисковано да седнете директно върху тоалетната отколкото върху тоалетна хартия.

Тоалетна чиния покрита с хартия

Причината е проста: тоалетната чиния със своята гладка повърхност задържа по-малко микроби, бактериите върху дъските умират сравнително бързо. Тоалетната хартия има грапава повърхност и е предназначена да попива, създавайки идеалната среда за различни бактерии. И тъй като обикновено тя стои в близост до тоалетната чиния, при пускането на водата, бактериите се разпръскват във въздуха и попадат върху нея.

Решението: снабдете се с антибактериални кърпички или специални подложки за тоалетна чиния.

Не затваряй тази врата
 

Колко пъти сте се крили в училищните тоалетни, за да пропуснете "онзи" час?  Клаустрофобията е страх от затворени и тесни пространства, но има и по-фин нюанс, ентамафобия, страх от врати.

Тоалетните, особено тези в големите търговски обекти, обществени места и музеи, правят всичко, за да подложат на изпитание и най-безстрашните. Има хора, които се барикадират в тясната самолетна кабина, причинявайки 45-минутно закъснение без никакво обяснение и такива, които решават да се заключат в тоалетната като част от предизвикателство в социалните мрежи. 

Решението: ако решите да пробвате себе си в изкуството на ескапологията, не забравяйте да информирате някого за плановете си или...сменете хобито си!

Количка

Вашата кошница е празна